top of page
241265963_2100964923376515_9108207261416543943_n.jpg

Începutul...

Prima dragoste a fost pictura. Am fost atrasă iremediabil de magia portretului, iar această iubire a venit în mod firesc, pentru că mi-au placut oamenii în general.

Am absolvit Facultatea de Litere, însă, nu am fost niciodata despărțită de pictură. Am fost angajată timp de optsprezece ani la Muzeul de Artă, iar în ”mijlocul” maeștrilor artei moderne și contemporane, era imposibil să dai uitării dragostea pentru această artă.  Între timp, fiind proaspăt mămică, am avut participări sporadice la diferite expoziții, punând în prim plan noul meu statut. 

 

Nici mai târziu, când am intrat puțin câte puțin în universal păpușilor și, deja se împlinesc doisprezece ani de atunci, nu am agățat în cui penelul, ci mi-am continuat studiile și am absolvit cursurile de master în arte plastice.

Păpușile

Cu păpușile, povestea a început simplu. Probabil că în mine a existat demult sămânța, care abia acum a germinat. Se spune că mediul în care ne aflăm își pune amprenta pe noi, vrând-nevrând. Absolvind Facultatea de Litere, am hotărât să îmi schimb meseria, devenind astfel secretar literar la Teatrul ”Jean Bart” și bănuiesc că această nouă ”descoperire” a fost generată și de locul în care lucram, mai ales că, la câteva proiecte, am avut privilegiul să ”cochetez” puțin și cu scenografia.

 Am început mai mult în joacă și, experimentând, de la păpușă la păpușă, diferite abordări și tehnici, am ajuns să iau lucrurile în serios.  Prima expoziție a fost un act de curaj, căci la început fiind, mi-am expus toate vulnerabilitățile. Am cerut atunci publicului să fie martor al dezvoltării mele, asta însemând mai mult o promisiune că din acel punct voi începe să dezvolt.

IMG_9474.JPG
IMG_9087a.jpg
IMG_9031.jpg

Păpușile Dobrogei

Proiectul ”Păpușile Dobrogei” a fost unul ambițios pentru ca am vrut să aduc în prim plan spațiul mirific din care îmi trag rădăcinile, într-un mod serios documentat. Am vrut, de asemenea să arăt că păpușa nu este doar un obiect ludic, ba chiar să reamintesc ca ea avut un rol extrem de important încă din vremuri străvechi. Și pentru a aduce un ultim argument în acest sens, voi mărturisi că, născându-mă într-un loc atât de pitoresc, de cosmopolit, unde oameni de etnii și de confesiuni diferite trăiesc într-o aproape idilică armonie, simțeam că am o datorie să întorc cumva acest frumos. În plus, era un imens ”material” de explorat și de exploatat. Mi s-a părut atunci o idee grozavă și m-a fascinat într-atât încât aveam impresia că dețin piatra filosofală.

 

De la momentul nașterii ei, pană când am terminat ultima păpușă din această colecție, au durat – cu tot cu cercetare - doi ani. M-am gândit că era o altfel de ”carte de vizită” prin care ne puteam face cunoscută toată această bogăție locală de care eram atât de mândră. Misiunea a fost îndeplinită cu asupră de măsură, căci aceasta colecție s-a perindat prin țară și puțin peste granițele ei, locuri în care eram întrebată mai mult despre Dobrogea, despre oameni și obiceiurile lor. Am încheiat acest proiect cu un album, a cărui lansare nu a mai avut loc, din pricina evenimentelor legate de pandemie, însă oamenii deja stiu de el, fapt ce mă bucură nespus.

_DSC9017-Edit.jpg

Lucrul

Nu cu mult timp în urmă, am avut o epifanie: am realizat că tot ce am învățat de-a lungul timpului, de la cusutul nasturilor din grădiniță, la mânuitul uneltelor ”bărbătești” din timpul petrecut cu tata atunci când repara câte ceva, până la toate curiozitățile mele nestăvilite în a crea ceva cu mâinile, m-a condus inevitabil pe acest drum. Toate hobby-urile pe care le-am avut de-a lungul copilăriei, adolescenței și mai departe, s-au coagulat în ceea ce fac azi. Spre a argumenta, aș putea spune că pentru realizarea unei păpuși sunt necesare o multitudine de pași. Lucrezi cu sârmă, pentru a-i face armătura, scheletul ce susține întreaga păpușă. De multe ori, sunt întrebată dacă am pisici, pentru ca am brațele zgâriate până la cot. Apoi pe armătură pui material textil și începi să formezi trupul, expresia mișcării, pentru că, nu-i așa, păpușa trebuie să spună o poveste. Modelezi capul, redai trăsăturile chipului. La fel procedezi și cu mâinile. Aici sunt mai multe tehnici: fie că folosești polimer ce se poate coace, fie unul cu uscare la aer sau papier mâché. Mie îmi plac toate trei.

Urmează realizarea picioarelor. Eu le prefer exagerat de alungite, pentru ca au un aer mai grațios, mai teatral. Și acestea cer o atenție deosebită și lucru minuțios. Mâinile, capul și picioarele trec și printr-un proces de șlefuire cu diferite granulații.

Apoi, urmează partea de costum.

Totul este realizat manual, de la armătură, modelaj, la croitorie, broderie și accesorizare. De multe ori, oamenii își imaginează că sunt păpuși cumpărate, cărora eu le creez costumele. Nimic mai greșit, dar această să-i zicem ”eroare” este justificată prin faptul că în România această artă este foarte puțin întâlnită.

Pentru realizarea unei păpuși, sunt necesare, în medie, aproximativ 1-2 luni, în funcție de complexitatea costumului. Dacă este o compoziție cu piese de mobilier, instrumente muzicale etc, timpul poate crește.

Capturekkk.JPG

Pentru colecția de păpuși etnice, aveam nevoie să studiez costumele, punctele de cusătură, trăsături fizice definitorii, câte ceva despre tradiții, pentru a avea un punct solid de plecare.

Imaginația mi-am folosit-o pentru procesul de stilizare al costumelor. Nu le-am luat mimetic, ci le-am dat o notă proprie, păstrând totuși caracteristicile lor, astfel încât, uitându-te la păpușă, să recunoști etnia din care face parte, fără a fi necesar să citești eticheta ce o însoțește în vitrina de expunere (etichetă care, apropo, avea și un scurt istoric despre etnie).

Pentru alte tipuri de păpuși, mă inspir din diferite perioade ale modei și îmi place să mă joc, chiar dacă stilul devine eclectic. Inventez volume, forme și elemente de costum, după cum chiar păpușa îmi dirijează pașii. Sunt atentă la cromatică, aceasta având un rol deosebit de important. La fel și calitatea materialelor folosite. Nu merită să irosești timp și muncă, investind în materiale ieftine.

 

Creatorul pune câte o fărâmă de suflet în opera concepută de el. Îmi vine în minte mitul lui Pygmalion, cel care s-a îndrăgostit de propria creație, care înduioșată de atâta iubire, zeița Afrodita a însuflețit-o.  La fel și eu, pun suflet în fiecare păpușă, ca la final ea să spună o poveste și să emane iubire, iar privitorul să fie fermecat de ea. Dacă îmi iese, atunci misiunea mea este îndeplinită.

154055725_10159018360934547_1206567927986279314_o.jpg
C.V.

Secretar literar la Teatrul ” Jean Bart” Tulcea

Membru UNITER

Membru UAPR 

 

Studii:

Licențiată a Universității ”Dunărea de Jos” Galați, Facultatea de Litere

Master la Universitatea ”Ovidius” Constanța, Facultatea de Arte

 

Expoziții personale:

2021  ”Expo Caleidoscop” -Elena Orbocea & Adrian Pal jr., expoziție de păpuși și grafică,

          Galeriile de Artă UAP Tulcea

2019  Expoziție”Dobrogea-spațiu multietnic.Păpuși simbolice cu marcă identitară”  

          Castelul Karolyi, Carei - Satu Mare

2019  Expoziție ”Universul păpușilor- între joc si marca identitară” - Muzeul Județean de Istorie

          și Artă Zalău - Galeria de Artă ”Ioan Sima”

2019  Târgul de Turism ROMEXPO 2019

2018  Expoziție la Prefectura Constanța în cadrul evenimentului ”Etiniile împreună pentru        Dobrogea”- ”România 100. Dobrogea 140”

2018  Expoziție”Dobrogea-spațiu multietnic.Păpuși simbolice cu marcă identitară” -
          Teatrul  ”Jean Bart” Tulcea- expoziție realizată în cadrul evenimentului

          ”Gala 100  -  Oameni pentru Tulcea. Oameni pentru România”

2018  Expoziție”Dobrogea-spațiu multietnic.Păpuși simbolice cu marcă identitară” - 

          Muzeul de Artă Populară Constanța

2018  Expoziție”Dobrogea-spațiu multietnic.Păpuși simbolice cu marcă identitară” - 

          Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului

2018  Expoziție personală ”Păpușile Dobrogei” - Institutul de Cercetări Eco-Muzeale” G. Simion”      Tulcea

2018  Expoziție personală ”Păpușile Dobrogei” - Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” București

2018  Expoziție personală ”The Doll of Dobrudja” - Coslada-Madrid, Spania

2018  8 Ateliere de păpuși - Coslada- Madrid, Spania

2016  Workshop ”Atelierul de păpuși” - Festivalul de carte ”Danubius”, ed. a 4-A;

2014  Expoziție de pictură ”Uvertura” - Art Cafe - Casa Avramide ICEM Tulcea;

2011  Expoziție de păpuși  handmade – Institutul de Cercetari Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea;

2010  Expoziție de păpuși handmade  ”Poveste de Craciun” - Teatrul Jean Bart -CCJB Tulcea.

 

Expoziții colective:

2024  Salonul de primăvară, Galeriile UAP  Tulcea

2024  Ziua Naționala a Greciei - Expoziție colectivă, unde am participat cu papuși și grafică- Muzeul ”Carol I” Brăila, Centrul Diversității Culturale;

2024 Salonul Național de Plastică Mică Brăila, ediția a XXV a, 2024, Galeria de Artă;

2024  Colecția de iarnă, Galeriile de Artă UAP Tulcea;

2023  Salonului de Iarnă ART4ALL - Centrul Cultural "ART4ALL" Bucuresti

2023 Salonul Anual al UAP Tulcea - Galeriile de Arta- Filiala Tulcea

2023 "Convergențe” - Expoziție de pictură și sculptură la Galeria ”Leul de Aur” - Sebeș

2023  ”Semn însemnat...” 2023 ediția X- Salon de Pictură - Muzeul de Artă Satu Mare

2023  Bienala de Pictură ”Alexandru Ciucurencu” Tulcea 2023 - Muzeul de Artă Tulcea

2023  ”Barbagelata Contemporary Art Foundation” - Portrait International Exhibition - Barcelona- Expoziție online, realizată dupa un concurs

2023  ”Bienala Albastră” – OXYMORON -Bienala Internațională de Arte Vizuale Brașov - Opera Brașov și Galeria KronArt (centrul vechi) Brașov;

2023  ”Barbagelata Contemporary Art Foundation” - Man International Exhibition - Barcelona- Expoziție online, realizată dupa un concurs 

2023  Salonul de grafică ”Viorel Poiată”, ediția a II-a, Galeriile de Artă UAP Tulcea;

2023  Expoziția Internațională de Pictură ”Micul Prinț”, ediția a XXVIII-a, Muzeul de Artă Satu Mare;

2023  Salonul de primăvară, Galeriile UAP  Tulcea.

2023  Colecția de iarnă, Galeriile de Artă UAP Tulcea;

2022  Salonul Anual al UAP, Galeriile de Artă UAP - Filiala Tulcea

2022  Tabăra de Creație Artistică Maliuc, ediția a II-a, 2022, Muzeul de Artă -Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea

2022  Salonul de toamnă, Galeriile de Artă UAP - Filiala Tulcea

2022  Bienala Internaţională de artă contemporană ,,Ion Andreescu", 2022, ediţia a XIII-a, Buzău

2022  Bienala Națională de Artă „Camil Ressu”, ediția a II-a, Muzeul de Artă Vizuală, Galați

2022  Salonul Internațional de Artă Plastică ”Semn mocnit/Insemn mocnit/ În semn mocnit/ Mocnit semn”, Muzeul de Artă Satu Mare

2022  Salonul de Grafică și Desen ”Viorel Poiată”, ediția I, Galeriile de Artă UAP - Filiala Tulcea

2022  Expoziția internațională ”Micul Prinț”, ediția a XXVII-a, Muzeul de Artă Satu Mare

2022  "Salonul de primăvară” - Galeriile de Artă UAP Tulcea

2021  Salonul Anual al Artiștilor Plastici Tulceni 2021- Galeriile de Artă UAP Tulcea

2021  Bienala Albastră – Bienala Internațională de Arte Vizuale Brașov

2021  ”SEMN TAINIC” -ediția a VIII-a -Muzeul de Artă Satu Mare

2021  Bienala de Pictură ”ALEXANDRU CIUCURENCU” – Institutul de Cercetări

          Eco-Muzea ”Gavrilă Simion” Tulcea, Muzeul de Artă

2021  Tulcea Fest '21 - Galeriile UAP Tulcea

2021  Expoziția ”Portrete” - Muzeul Literaturii Romane, București,

          expoziție cu scop caritabil in beneficiul SOCIETATII NATIONALE DE CRUCE ROSIE DIN ROMANIA

2021  Expo Happening ”Micul Prinț”, ediția a XXVI-a, Muzeul de Artă Satu Mare

2021  Salonul de primăvara - Galeriile UAP Tulcea

2020  Salonului de Toamnă, Galeriile UAP Tulcea

2020  Salonul Anual de Artă Plastică ”FEREASTRĂ SEMN...”, ed. a VII-a-  Muzeul de Artă, Satu Mare

2020  Salonul Național de Arte Vizuale ”Interferențe”, ed. a IX-a, Galeriile de Artă "Ștefan Luchian", Botoșani

2018  Expoziție de grup - ”Păpușile  Dobrogei” - Promovarea tradiției multiculturale din Dobrogea de Nord,

          găzduită de Reprezentanța Permanentă a  Romaniei pe lângă Uniunea Europeană, Bruxelles, Belgia       

2015  Bienala Națională de Artă Contemporană AEGYSSUS, ed.II-a, ICEM Tulcea;

2006  Alternative III – In Memoriam Gasser Gunter Forst, Biblioteca Județeană ”Panait Cerna” Tulcea;

2005  Alternative II – Biblioteca Județeană ”Panait Cerna” Tulcea;

2004  Expoziția Alternative I –  Biblioteca Județeană ”Panait Cerna” Tulcea;

2003  Salonul sudenţilor, ediţia a V-a, Muzeul de Artă, ICEM Tulcea;

2002  Salonul sudenţilor, ediţia a IV-a,  Muzeul de Artă, ICEM Tulcea.​

Activităţii artistice desfășurate în cadrul teatrului:​

2017 asistent scenografie ”Angajare de clovni”, de Matei Vișniec, regia Aurel PALADE

2016 asistent scenografie ”Hotel Mimoza”, de Pierre Chesnot, regia Aurel PALADE

2016 scenografie ”Serpentina”, de Tankred Dorst, regia Francisc BUCUR 

2015 scenografie ”O zi din viața la niște oameni”, de Mihai GĂLĂȚAN, regia Aurel PALADE

2014 asistent scenografie ”Dineu cu proști”, regia Aurel PALADE

2013 scenografie ”Acasă la tata”, regia Dan CHIRIAC

2012 asistent scenografie ”Geometria iubirii”, regia Igor RAVYTSKIY (Ucraina),

2012 scenografie ”Melpomene Terpsichore”, regia Oana – Lavinia PISAROGLU

2012 scenografie  spectacol de teatru de păpuși ”Ivan Turbincă”, regia Ciprian HUȚANU

2011 asistent scenografie ”Chinezii”, regia Mircea CORNIȘTEANU

 

Apariții TV:

2022  emisiunea ”Convietuiri” TVR 1, live (fragment) - vezi AICI

2018 interviu TVR, emisiunea ”Convietuiri” -”Păpușile Dobrogei”, Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” - vezi AICI  (fragment, captură video)

2018 Interviu la televiziunea Trinitas, emisiunea ”Talent si efort” -”Păpușile Dobrogei”, Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” - vezi AICI

2015 Protagonistă a reclamei testimonial, intitulată ”Deșteptarețele”, o campanie Bonux, , semnată de Leo Burnett Romania - vezi AICI

bottom of page