top of page

Povestea păpușilor din ciclul

Dobrogea-spatiu multietnic. Papusi cu marca identitara

 

Dacă intrai într-o cafenea din Tulcea pe la 1900, vedeai, ca şi Nicolae Iorga, „o tărcată expoziţie etnografică“ şi asta pentru „că se înşirau pe scaune, unele lângă altele, căciuli bulgăreşti, căciuli mocăneşti, pălării ţărăneşti, pălării orăşeneşti, fesuri turceşti, turbane tătăreşti şi hainele corespunzătoare“. Acelaşi amestec de naţii şi pe străzi, căci oraşul a cunoscut odinioară paisprezece mahalale ale neamurilor, fiecare cu casele şi bisericile lor.      

 

Tulcea, orașul aflat la porțile Deltei Dunării, este un spațiu pestriț, unde viețuiesc în armonie aceste paisprezece etnii. Ca locuitor al acestui oraș, este imposibil să nu sărbătorești laolaltă: Crăciunul pe nou, Crăciunul pe vechi, Paștele catolic, Bairamul turcesc, Hanukkah evreiască, să nu ai un vecin grec, un coleg de serviciu ucrainean, un prieten tătar, un lipovean de la care să cumperi pește, un aromân de la care să iei brânză, să ceri rețeta de baclavale unei turcoaice iscusite sau să aprinzi o lumânare la biserica armenească.

 

Ca vizitator ocazional, nu poți rămâne indiferent la diversitatea și pitorescul locurilor, cu atât mai mult ca sălășluitor în acest oraș.

​​

Cele paisprezece păpuși, câte una pentru fiecare etnie, au costume inspirate din portul tradițional, cu elemente de stilizare sunt realizate manual, de la armătură, până la broderie. Sunt produse unicat, parțial din polimer sau papier mache, pictate și șlefuite manual.

  • alternative site
  • Instagram
  • Facebook
  • Facebook page
  • YouTube
  • Pinterest
  • Blogger

Contact

Sigla mea alb cu roz site.gif

Your details were sent successfully!

Join our mailing list

Never miss an update

bottom of page